Moms og mad er to ting, der sjældent kommer op i samme samtale, medmindre man driver eller benytter sig af en kantineordning. I dette blogindlæg dykker vi dybere ned i reglerne om kantinemoms for at give dig en bedre forståelse af, hvordan I navigerer dette område. Når det kommer til skat og moms, kan det ofte være en stor mundfuld, der kan være svær at sluge. Men frygt ikke! Vi vil forsøge at gøre det hele lidt lettere at fordøje.
Hvad er kantinemoms?
Når en medarbejder betaler sin arbejdsgiver (eller i dette tilfælde os som cateringfirma) for at spise frokost i virksomhedens kantine, så sælger vi eller virksomheden en ydelse til medarbejderen. Dette betragtes af skat som en momspligtig aktivitet. Det betyder, at virksomheder, der stiller kantineordning til rådighed eller selv driver kantine, har ret til fuldt momsfradrag for de udgifter, der går til at tilberedning, servering og salg til medarbejderen.
Med andre ord, så er det uden betydning, hvorvidt jeres virksomhed har sin egen kantine, der selv fremstiller maden, eller maden købes af en kantineoperatør eller cateringvirksomhed. Så snart maden videresælges til jeres medarbejdere, hvad end det afregnes af lønnen eller ej og er til en lavere pris end de samlede omkostninger for maden, er jeres virksomhed omfattet af reglerne for kantinemoms. Og det betyder dermed også, at jeres virksomhed skal beregne salgsmoms af selve salget til medarbejderen.
Har jeres virksomhed fri frokost eller er jeres kantinedrift outsourcet til en ekstern kantineoperatør, som selv står for salget direkte til jeres medarbejdere, kan I se bort fra ovenstående — I er ikke omfattet af kantinemoms-reglerne.
Katinemoms: hvem og hvornår?
Uagtet om jeres virksomhed har egen kantine, der selv tilbereder mad, eller I køber mad fra en kantineoperatør eller en cateringvirksomhed, vil I skulle forholde jer til kantinemoms. Er maden solgt til en lavere pris end omkostningerne ved indkøb og tilberedning, bliver jeres virksomhed underlagt reglerne for kantinemoms.
Med andre ord skal I beregne momsen på baggrund af indkøbs- og fremstillingsprocessen, da den faktiske salgspris til medarbejderen ikke kan anvendes som momsgrundlag.
Det kan lyde komplekst, og derfor har Skattestyrelsen udformet to simplificerede ordninger, der kan bruges til beregning af kantinemomsen. De er afhængige af, om I har “egen” kantine (ordning 1) eller en outsourcet kantine (ordning 2).
Lad os tage et kig på ordningerne, og hvordan I kan udregne jeres kantinemoms:
Ordning 1 - Egen kantine:
- Råvareindkøb + 5% tillæg
- Samlet indkøbspris (ekskl. moms) + 2,5% tillæg
- Indkøbspris for ekstern arbejdskraft til kantinedrift
- Fratræk 25% af lønsummen (hvis lønandelen er specificeret)
- Fratræk lønomkostninger til eget personale i kantinen minus 25% til rengøring mv.
- Fratræk omkostninger til mødeforplejning (3% reduktion er mulig, hvis ikke konkret opgjort)
- Kantinemomsgrundlaget x 25% moms = Samlet kantinemoms (indberettes som salgsmoms på momsangivelsen)
Ordning 2 - Outsourcet kantine:
- Den samlede indkøbspris (ekskl. moms) + tillæg på 2,5 %
- Fratrukket 25 % af lønsummen (hvis lønandelen er udspecificeret)
- Fratrukket omkostninger til mødeforplejning (reduktion på 3 % er muligt, hvis ikke konkret opgjort)
- Kantinemomsgrundlaget x 25 % moms = Samlet kantinemoms (skal indberettes som salgsmoms på momsangivelsen)
Kantineordninger: Momsfradrag
Hvis I har udregnet jeres kantinemoms korrekt, er der fuld mulighed for momsfradrag for jeres kantineindkøb. Det vil sige, at I kan fratrække momsen som en omkostning, der er berettiget til fradrag. Men hvis der ikke betales salgsmoms af kantineydelserne, er der ikke ret til momsfradrag.
Desuden er det vigtigt at bemærke, at gratis tilbud til medarbejdere, som frugtordninger eller kaffe, ikke indgår i kantinemoms. Ingen salgsmom betyder ingen ret til momsfradrag.
Kantineordning med Gastro By Bøgh
Som I kan se, kan kantineordninger være en smule komplekse, hvad angår moms- og skatteregler. Men når det hele er sagt og gjort, har vi to konklusioner. For det første: mad er fantastisk. For det andet: med lidt forståelse og planlægning, kan I styre jeres kantineordning, lige så let som at navigere yndlingsopskriften. Husk, at der kun er ret til momsfradrag, hvis salgsmomsen er udregnet korrekt. Men hvis I er i tvivl, anbefaler vi, at I søger rådgivning, eller som det mindste benytter jer af Skattestyrelsens guide til beregning af kantinemoms. En skatterådgiver eller en revisor vil kunne hjælpe jer med at forstå alle detaljerne, så I kan fokusere på det, der virkelig betyder noget: at servere lækker mad og skabe et miljø, hvor jeres medarbejdere trives.
Ønsker I hjælp til kantinedrift eller en frokostordning, står vi hos Gastro By Bøgh klar til at skræddersy en ordning, der passer til jeres behov.